Ο σωσίας της λίμνης Θάλωσσι

Δεν πρόκειται για πλάκα.....
Παίρνοντας τον δρόμο από τη Βόνιτσα για Ακτιο συναντάμε 3 ορεινές λιμνούλες ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους. Η μικρότερη από αυτές (ο Κομήτης) μοιάζει δραματικά με την παλαιά λίμνη μας:
- Στρογγυλή
- Διάμετρος περίπου 100 μ.
- Σε λόφο με παρόμοια μορφολογία και βλάστηση σαν του Προφήτη Ηλία
- Δημιουργήθηκε από μετεωρίτη (εξ ου και το όνομα!)


Ο "Κομήτης¨ στο μέσο

Για το τελευταίο δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αν έχει πιστοποιηθεί επιστημονικά, αλλά κάποια βάση θα έχει....
Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 λίμνες κοντά στον Αλμυρό Βόλου (Λίμνες Ζερέλια - δείτε το σχετικό λήμμα στη Βικιπαίδεια) που έχουν ταυτοποιηθεί ως προερχόμενες από πτώση μετεωρίτη διότι βρέθηκε τηγμένο Ζιρκόνιο στις όχθες τους. Ισως θα άξιζε να γίνει μια παρόμοια έρευνα στη Νέα Πεντέλη για να λυθεί το μυστήριο της προέλευσης της λίμνης Θάλωσσι.Να και ο Κομήτης από κοντά..... δεν είναι ίδια η Θάλωσσι;

Εδώ όμως να πω ότι οι ομοιότητες με τη λίμνη Θάλωσσι δεν έχουν τελειώσει. Αποτελεί "προνόμιο" της χώρας μας να αδιαφορεί επιδεικτικά για την ομορφιές που διαθέτει. Διαβάζοντας ιστορίες για τις λίμνες της Βόνιτσας διαπιστώνει κανείς με θλίψη ότι η εγκατάλειψη και η ρύπανση όμορφων τοπίων συνεχίζεται ακάθεκτη. Σκουπίδια και μπάζα περιστοιχίζουν τις λίμνες αυτές όπως και πολλές άλλες λίμνες και ρέματα της χώρας μας.

http://www.kolivas.de/archives/157721
Διαβάστε παραπάνω την περιπέτεια αυτοδυτών που προσπάθησαν να καταδυθούν στον Κομήτη.

Γι'αυτό έχει σημασία η επιτυχία της προσπάθειας για μερική έστω ανασύσταση της λίμνης Θάλωσσι. Θα σημάνει μία ακόμα επιτυχία στην βελτίωση του περιβάλλοντος - φυσικού και τεχνητού.

Comments

Popular posts from this blog

Πρόταση μερικής αναδημιουργίας της λίμνης

Η ιστορία της λίμνης σε τρεις φωτογραφίες